Wat als de paaltjes dicht zijn?

© Piet Maanders

© Piet Maanders

Zo af en toe komen er bij de Wijkraad vraagstukken voorbij waar we toch meer informatie over nodig hebben. Zo wil de Gemeente Breda per januari 2021 de paaltjes in het Stadshart vervangen door camera’s. Tot nu toe kunnen ondernemers en bewoners de binnenstad vrijelijk bereiken in de daarvoor bestemde uren (’s morgens van 07.00-11.00 en ’s avonds van 17.00-19.00) en dat blijft ook in de toekomst mogelijk. De vraag is echter: wat als ik buiten de venstertijden bij mijn winkel of huis moet zijn? Dat kan natuurlijk, want de Gemeente gaat voorzien in een grote hoeveelheid ontheffingen, allereerst voor hen die binnen het beoogde gebied een parkeerplaats hebben. Die kunnen dan het gebied altijd betreden om naar huis te gaan. Verder komen (zijn er) ontheffingen voor ondernemers, artsen, bouwverkeer etc. Wil je als bezitter van een auto, maar zonder parkeerplaats in het voetgangersdomein komen NA de daarvoor bestemde uren, dan kun je ook een (eenmalige) ontheffing verkrijgen. Je moet daarvoor wel, zoals het er nu naar uitziet, 23 euro per keer betalen.

Voor de Wijkraad zit daar de puzzel: is dit een redelijk bedrag of redelijke oplossing? Natuurlijk willen we allemaal dat het voetgangersdomein zo min mogelijk auto’s bevat. Dat is niet altijd te voorkomen, omdat ’s morgens veel winkels bevoorraad moeten worden. Na elven zou het beeld dan vrij rustig moeten zijn. Maar hoe vaak zou een bewoner, die wel een auto heeft, maar geen parkeerplek in het gebied, hiervan gebruik maken? En, is dan een tarief van 23 euro per keer redelijk? Bewoners maken immers het gebied sociaal veilig en de Gemeente wil graag dat er bewoners zijn (Wonen boven winkels)! De Wijkraad heeft wel een oplossing bedacht, die tegemoet komt aan het doel van de Gemeente en een beroep doet op de bewoners in kwestie. Maar de Gemeente is vooralsnog niet akkoord! Dat betekent voor ons toch dat bewoners in het Stadshart op deze manier onevenredig in hun portemonnee worden getroffen t.o.v. bewoners in andere gedeelten van de stad!

Woon je in het voetgangersdomein, heb je een auto, maar geen parkeerplaats daar? Dan zoeken we jouw mening hierover. Maak gebruik van de mogelijkheid om ons hierover te mailen. We zijn je dankbaar als je hiervan gebruik maakt en ook benieuwd naar je reactie! (stadshartvalkenberg@hotmail.com).


Guest User