4 mei herdenking vanaf de Grote Toren

Zoals bekend gaat de jaarlijkse 4 mei-herdenking in het Valkenberg in zijn reguliere vorm niet door vanwege de Coronacrisis. Ook het gebruikelijke concert in de Grote Kerk nadien kan niet plaatsvinden. Daarom heeft stadsbeiaardier Paul Maassen in overleg met Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda en het Klokkenluidersgilde Breda een gewijzigd programma samengesteld. 

Vooraf aan de herdenking geeft stadsbeiaardier Paul Maassen om 19u15 een stemmig concert op het carillon van de Grote Toren. Om 19u45 wordt er door het Klokkenluidersgilde Breda “geklept” met de 3750kg wegende Breda-Nassauklok. Kleppen is een bijzondere manier van het luiden van een klok. Om 19u59 speelt trompettist Koen van den Heijkant vanaf de grote toren het signaal Taptoe, gevolgd door 2 minuten stilte.

Om 20u02 speelt de stadsbeiaardier op de beiaard het Wilhelmus, gevolgd door een kort concert tot 20u30. 

De klokkenklanken en taptoe zijn in het centrum van Breda te horen. Het programma van het concert wordt voordien op twitter gepubliceerd (@torenbreda).

Ook op bevrijdingsdag zullen er klokken klinken vanaf de toren. Van 11u tot 12u speelt de stadsbeiaardier zijn reguliere marktconcert maar met muziek gerelateerd aan 75 jaar bevrijding. Dit wordt gevolgd door het luiden van de Breda-Nassauklok door het Klokkenluidersgilde om 12u, samen met een simulatie door de stadsbeiaardier van het vijfgelui van de zwaarste klokken van de beiaard, zoals Breda dit tot begin 20e eeuw kende. Ook de klok van de Waalse kerk wordt op dit tijdstip geluid.  

Guest User