Wonen in het KPN-gebouw?

© Joop van der Loo

© Joop van der Loo

Commentaar op Bestemmingsplan Oude Vest 4 

Breda, 19 augustus 2020 

1. Inleiding 

Het bestemmingsplan is met honderden bladzijden een groot stuk. De Wijkraad Stadshart/Valkenberg heeft zich voornamelijk geconcentreerd op de gevolgen voor de verkeersafwikkeling. Wij verwachten een toename van verkeer nu het een woonbestemming wordt. Het verkeer dat vroeger over deze straatjes (Akkerstraat, Kerstraat) ging was voornamelijk bestemmingsverkeer voor de Telefoondienst en het Postkantoor. Parkeerruimte was er nauwelijks op het binnenterrein van de Oude Vest (een kleine 20 parkeerplaatsen). We verwachten ook dat er meer verkeer te “duchten” is van de in- en uitrijdende bewoners en de leveranciers. 

Nog niet gerust zijn we op de tellingen: weliswaar wordt er gewag gemaakt van het feit dat de parkeerplaats van Achter de Lange Stallen (ALS) momenteel vaak vol is en niet uitgebreid kan worden. Toch zijn er in het verleden plannen geweest om hier een grote ondergrondse garage te vestigen die zelfs meer dan 1000 auto’s zou kunnen herbergen. 

Gelet op de wens van de Gemeente Breda om de binnenstad “autoluwer” te maken zijn we zeer benieuwd naar de plannen met het ALS terrein. Is het plan om hier alsnog grotere winkels met huizen en parkeerruimte te maken nog courant? Dat zou betekenen dat er ingrijpende maatregelen moeten worden genomen als je het autoverkeer toch wilt reduceren. Dat zou kunnen door een nieuwe ondergrondse garage onder ALS ondergronds te verbinden met de garage onder het Stadskantoor en daar al het parkeerverkeer via de singels, maar liever via de Claudius Prinsenlaan “naar buiten te leiden”. Zie hiervoor ook onze bevindingen in de visie op Mobiliteit 2020. 

2. Historie 

Helaas nemen de schrijvers van het gedeelte “Binnenstad Oude Vest-Kerkstraat” een loopje met de geschiedenis. Om met Maarten van Rossum te spreken, de inleiding is flauwekul en niet onderzocht. 

Het gebouw Oude Vest 2-4 is nooit in eigendom geweest van het Postkantoor. Het gebouw is altijd een grote districtscentrale geweest waar voor de oorlog al tientallen en na de oorlog honderden telefoniemedewerkers hebben gewerkt. In de volksmond heet dit gebouw vaak het “postkantoor” omdat een kleine ruimte door de Posterijen werd gehuurd. Het publiek had toegang tot dit gebouw omdat men hier postzaken kon regelen. Het gebouw is door KPN verkocht aan Wonen Breburg. KPN heeft nog lange tijd het gedeelte aan de Keizerstraat terug gehuurd en heeft in de beoogde nieuwbouw ook weer aan de Keizerstraat een plekje gevonden. 

Waarom is dit belangrijk? Als over het grote gebouw al zo slecht informatie is ingewonnen, maken we ons zorgen over enige accenten in het gebouw die, zeker voor ex PTT-ers en KPN-ers van belang zijn, en die naar onze mening behouden en toegankelijk zouden moeten. Het gaat hier om een mozaïek dat in de toegangshal is gerealiseerd en een monument voor gevallen PTT-ers in de 2e wereldoorlog. In de tijd dat schrijver dezes nog bij KPN werkte, werden hier nog steeds door familieleden bloemen gelegd tijdens dodenherdenking. Zie de afbeeldingen verderop. 

Mozaïek © William Maanders

Mozaïek © William Maanders

Monument, ter nagedachtenis van gevallen PTT-ers © William Maanders

Monument, ter nagedachtenis van gevallen PTT-ers © William Maanders

3. Parkeergarage 

Vermeld wordt dat in het gebouw een parkeergarage wordt aangelegd, zijde Kerkstraat, elders wordt vermeld dat “een vermindering van het gebruik van de auto zal plaatsvinden”! In deel 1. Inleiding geven we aan dat naar onze mening hiervan minder sprake is. Ook bewoners zullen, om naar hun werk te gaan de auto nemen (uiteraard bus of fiets indien mogelijk). Vermindering van autoverkeer is dus afhankelijk van de bewoners zelf. Dit kan nu nog niet worden gesteld. Nog niet duidelijk is hoe groot de parkeergarage zal worden, wij zullen dit plan hierop volgen. 

Overigens: voor de gemoedsrust van de toekomstige bewoners stellen wij voor géén straat parkeren meer toe te staan in de Kerkstraat. Het beeld wordt daardoor rustiger en overzichtelijker met in- en uitrijden. Wel zijn we benieuwd hoe leveranciers die in dit gebouw moeten zijn(pakketdiensten, servicebedrijven, verhuizers ed.) hun auto’s, die soms noodzakelijk dicht in de buurt moeten staan, gestald gaan worden. 

4. Algemeen 

Juicht de Wijkraad toe dat er een ontwikkeling komt van het pand Oude Vest, we zien dat het nieuwe gedeelte een fraaiere vormgeving heeft dan het oude gebouw (overigens verklaarbaar omdat V&D hier nieuwbouw wilde plegen en de architect van het PTT gebouw daar alvast op wilde voorsorteren. Het V&D gebouw is er nooit gekomen!). 

Voor de Wijkraad betekent dit een uitbreiding van het aantal bewoners in het Stadshart, we zien hen graag tegemoet. 

Namens de Wijkraad Stadshart/Valkenberg 

Piet Maanders 

Voorzitter 

Guest User